Kotlety mielone według pięciu przemian


Składniki:

  • 500g mielonej łopatki lub szynki (słn),
  • namoczona mała bułka (k),
  • kurkuma (g),
  • tymianek (g).
  • 1 jajko (sł),
  • pieprz (o),
  • rozmaryn (o),
  • sół (słn),
  • bułka tarta (k).
  • mąka (k),
  • olej do smażenia (sł).
Przygotowanie:
Do miski włożyć mięso mielone. Dodać namoczoną bułkę (k) i dokładnie połączyć. Następnie dodać szczyptę kurkumy (g), małą szczyptę tymianku (g), jajko (sł), szczyptę pieprzu (o), szczyptę rozmaryny (o), pół łyżeczki soli (słn). Jeśli mięso jest zbyt wilgotne można dodać 2-3 łyżki bułki tartej, wszystko zależy od tego jak bardzo jest namoczona bułka. 
Panierować w mące lub bułce tartej z dodatkiem szczypty kurkumy. Smażyć na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. 





Share:

0 komentarze