Posty

Wyświetlanie postów z lutego 14, 2016

Zupa grzybowa według pięciu przemian

Obraz
Składniki: 2-3 litry wrzątku (g) Jedna marchewka (sł) Kawałek selera (sł), Korzeń pietruszki (sł), Kawałek pora (o), Pieprz kolorowy ziarnisty (o), Sól (słn), Sok z cytryny (k), 1/4-1/3 szklanki kwaśnej śmietany (12-18%)  (k), Kurkuma (g), Liść laurowy (g), Ziele angielskie (o), Koperek (k), Cebula (o), Łyżka klarowanego masła (sł). Natka pietruszki (k), 20-30 dag grzybów (sł) świeżych.  Przygotowanie: Do gotującej się wody (g) dodać pokrojoną w mniejsze części marchewkę (sł), pora (o), łyżeczkę soli (słn), łodygi natki pietruszki (k), liść laurowy (g), selera (sł), dwa ziarna ziela angielskiego (o), szczyptę soli (słn), sok z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), selera (sł), parę ziaren pieprzu (o), szczyptę soli (słn), mała szypta kurkumy (g). Gotować około 20-30 minut. Po tym czasie oddzielić wywar od warzyw. Dodać grzyby (sł) - gotować około 15 minut. Następnie dodać mielonego pieprzu (o), soli (słn) do smaku, śmietanę (k), posiekany koperek (k), szczyptę