Posty

Wyświetlanie postów z października 30, 2016

Pieczone bataty z kaszą bulgur, chrupiącą ciecierzycą i sosem tzatziki

Obraz
Składniki: 4 mała bataty (sł), pół marchewki (sł), pół małej cukinii (sł), olej (sł),  papryka słodka (sł), pół ogórka gruntowego (sł), szalotka (o), pieprz (o), mały ząbek czosnku (o), dwie garście jarmużu (o), sól (słn), puszka ciecierzycy (słn) lub pół szklanki suchej namoczonej około 10 godzin i ugotowanej na miękko, łyżeczka soku z cytryny (k), trzy łyżki jogurtu greckiego (k), koperek (k), pół szklanki kaszy bulgur (k), estragon (k), kurkuma (g). Przygotowanie: Bataty dokładnie umyć i osuszyć. Oderwać kawałek folii aluminiowej, położyć na niej ziemniaka (sł), delikatnie polać olejem lub oliwą (sł) i lekko oprószyć solą (słn). Dokładnie zawinąć w folię. Piec minimum 45 minut w temperaturze 220 stopni, czas pieczenia zależny jest od wielkości ziemniaka. Ciecierzycę (k) jeśli jest z puszki odsączyć i opłukać z zalewy. Przesypać na balszkę lub naczynie żaroodporne. Delikatnie oprószyć estragonem (k), kurkumą (g), papryką słodką (sł), polać łyżeczką oliwy lu

Krokiety z kapustą i mięsem

Obraz
Składniki na farsz: główka kapusty białej, około 600g (o), średnia cebula (o), około pół łyżeczki pieprzu (o), ziarenko ziela angielskiego (o), 500g mięsa wieprzowego (słn), np łopatka zmielona sól (słn), 250-300g kapusty kiszonej (k), łodyga koperku (k), kurkuma (g), mały liść laurowy (g), łyżka oleju (sł), kminek mielony (sł). Składniki na naleśniki: 400g mąki (k), szczypta kurkumy (g), 4 jajka wielości m (sł), około 450 ml mleka (sł), szczypta pieprzu (o), 1/4 łyżeczki soli (słn), około szklanki wody (słn). Przygotowanie: Barszcz  przygotować dzień wcześniej. Wtedy będzie lepiej smakował ponieważ "przejdzie" smakami.  W rondlu, garczku lub dużej patelni rozgrzać olej (sł), dodać drobno pokrojoną cebulę (o) i smażyć na bardzo małym ogniu aż będzie złota. Z kapusty (o) usunąć głąb i drobno posiekać. Dodać do cebuli. Dodać pół łyżeczki soli (słn), posiekaną kapustę kiszoną (k), szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku mielonego (sł), ziele angi

Klasyczna zupa dyniowa

Obraz
Składniki: około 400g miąższu z dyni (sł), łyżka oleju (sł), 1/4 łyżeczki papryki słodkiej (sł), mała szczypta kminku mielonego (sł), jedna szalotka (o), 1/4 łyżeczki imbiru mielonego (o), szczypta papryki ostrej (o), szczypta pieprzu (o), około pół łyżki soli (słn), około 2,5 litra zimnej wody (słn), łyżka świeżego koperku (k), łyżeczka soku z cytryny (k), około 1/4 łyżeczki kurkumy (g). Przygotowanie: Do garczka z grubym dnem wlać olej (sł) i delikatnie rozgrzać. Miąższ z dyni (sł) pokroić w kostkę i wrzucić do garczka. Szalotkę (o) drobno pokroić, dodać do dyni, lekko posolić (sln) i smażyć na małym ogniu około 10 minut. Zalać wodą (słn), wody musi być tyle aby zakryła całą dynię. Dodać połowę koperku (k), większą szczyptę kurkumy (g), paprykę słodką (sł), imbir (o), paprykę ostrą (o) i gotować około 20 minut aż dynia będzie miękka. Zupę zmiksować. Dosolić do smaku (słn), dodać resztę posiekanego koperku (k), szczyptę kurkumy (g), odrobinę mielonego kminku (sł)

Curry - wegańskie i bezglutenowe

Obraz
Składniki: 200g obranej i oczyszczonej dyni (sł), 1/3 lub 1/2 słodkiego ziemniaka (sł), różyczki brokuła lub około 50g fasoli szparagowej (sł), łyżka oleju (sł), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), szczypta cynamonu (sł), mała cebula (o), ząbek czosnku (o), szczypta mielonych goździków (o), szczypta gałki muszkatołowej (o), mały kawałek anyżu gwiaździstego (o), szczypta suszonej kolendry (o), szczypta mielonego kopru włoskiego (o), szczypta kardamonu (o), pół łyżeczki kminu rzymskiego (o), papryka chilli według uznania (o), szczypta ziela angielskiego (o) lub jedno ziarenko, sól (słn), puszka ciecierzycy lub namoczona przez noc suszona ciecierzyca i ugotowana (słn), 3 łyżki przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych (k) można wymienić na mleczko kokosowe (sł), 1/4 łyżeczki kurkumy (g), szczypta kozieradki (g). Przygotowanie: Na patelni z wysokim brzegiem rozgrzać olej (sł), dodać pokrojonego w kostkę batata (sł), drobno posiekaną cebulę (o), szczyptę so