Pieczone bataty z kaszą bulgur, chrupiącą ciecierzycą i sosem tzatziki

Składniki:

  • 4 mała bataty (sł),
  • pół marchewki (sł),
  • pół małej cukinii (sł),
  • olej (sł), 
  • papryka słodka (sł),
  • pół ogórka gruntowego (sł),
  • szalotka (o),
  • pieprz (o),
  • mały ząbek czosnku (o),
  • dwie garście jarmużu (o),
  • sól (słn),
  • puszka ciecierzycy (słn) lub pół szklanki suchej namoczonej około 10 godzin i ugotowanej na miękko,
  • łyżeczka soku z cytryny (k),
  • trzy łyżki jogurtu greckiego (k),
  • koperek (k),
  • pół szklanki kaszy bulgur (k),
  • estragon (k),
  • kurkuma (g).
Przygotowanie:
Bataty dokładnie umyć i osuszyć. Oderwać kawałek folii aluminiowej, położyć na niej ziemniaka (sł), delikatnie polać olejem lub oliwą (sł) i lekko oprószyć solą (słn). Dokładnie zawinąć w folię. Piec minimum 45 minut w temperaturze 220 stopni, czas pieczenia zależny jest od wielkości ziemniaka.
Ciecierzycę (k) jeśli jest z puszki odsączyć i opłukać z zalewy. Przesypać na balszkę lub naczynie żaroodporne. Delikatnie oprószyć estragonem (k), kurkumą (g), papryką słodką (sł), polać łyżeczką oliwy lub oleju (sł), dodać szczyptę pieprzu (o) oraz soli (słn). Zapiec w piekarniku w 220 stopniach przez 10 minut, następnie podpiec w piekarniku przez około 3-5 minut.
Półtorej szklanki wody zagotować (g) w garczku, dodać łyżeczkę oleju (sł), pół łyżeczki soli (słn) i kaszę (k). Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką około 7 minut. Nadmiar wody jaki został odlać lub odparować na większym ogniu.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (sł), dodać drobno posiekaną szalotkę (o), dodać szczyptę soli (słn), łodygę koperku (k), małą szczyptę kurkumy (g), marchewkę pokrojoną w kostkę (sł). Całość smażyć na małym ogniu aż cebulka będzie lekko zrumieniona a marchewką zmięknie odrobinę. Dodać jarmuż (o), szczyptę soli (słn), ugotowaną kaszę (k), szczyptę kurkumy (g), cukinię pokrojoną w kostkę (sł) oraz szczyptę pieprzu (o). Całość trzymać na ogniu aż zmięknie cukinia, około 3 minut. 
Do miseczki dodać jogurt grecki (k), łyżeczkę posiekanego koperku (k), szczyptę kurkumy (g). Ogórka (sł) obrać, usunąć pestki i zetrzeć na małych oczkach tarki, dodać do jogurtu. Ząbek czosnku (o) przecisnąć przez praskę i dodać do sosu, delikatnie posolić (słn) i dodać sok z cytryny (k).
Upieczone bataty rozkroić delikatnie na pół, w środek włożyć kaszę, posypać ciecierzycą oraz polać sosem. 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian