Posty

Wyświetlanie postów z kwietnia 3, 2016

Tortille z chrupiącym kurczakiem

Obraz
Składniki: tortille przygotować według przepisu , 300-400 g piersi z kurczaka, 150 g jogurtu naturalnego lub śmietany (k), kurkuma (g), papryka słodka (sł), papryka ostra (o), pieprz (o),  sól (słn), 1/3 szklanki wody (słn), 50-70g mąki pszennej (k) szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych (sł), 1/4 szklanki bułki tartej (k). Kurczaka (k) pokroić w średniej grubości kotleciki lub paski. Obsypać łyżeczką kurkumy (g), łyżeczką papryki słodkiej (sł), łyżeczką papryki ostrej (o), łyżeczką cząbru górskiego i szczyptą soli (słn).  Do miski dodać jogurt lub śmietanę (k), dodać szczyptę kurkumy (g), szczyptę papryki słodkiej (sł), pół łyżeczki papryki ostrej (o), szczyptę soli (słn), wodę (słn) i mąkę (k). Dokładnie rozmieszać ciasto aby nie było żadnych grudek, musi być gęste (jak śmietana).  Rozdrobnić płatki kukurydziane (sł), dodać do nich małą szczyptę papryki ostrej (o), odrobinę soli (słn) i bułkę tartą (k). Kawałki kurczaka maczać w cieście, obtoczyć w płatka

Domowe tortille

Obraz
Do zrobienia tortilli wystarczy jedno naczynie do odmierzania - kubek, szklanka, filiżanka - od jego wielkości będzie zależeć ile ich wyjdzie. Najlepiej używać tego samego ponieważ zachowane są proporcję.   pół szklanki mąki kukurydzianej (słodki)  1/5 szklanki oleju (słodki) szczypta imbiru (ostry), pół łyżeczki soli (słn), około szklanki ciepłej wody (słony). ( temperatura około 80 stopni). półtorej szklanki mąki pszennej typ 450 (kwaśny) szczypta kurkumy (gorzki) Mąkę pszenną (k) wsypujemy, dodajemy kurkumę (g), mąkę kukurydzianą (sł), olej (sł), szczyptę imbiru (o), sól (słn).i wodę (słn). Ciasto dokładnie zagniatamy i dostawiamy do odpoczęcia na 15-20 minut. Nagrzewamy patelnię, wielkość patelni zależy od tego jakiej wielkości będziemy robić placki. Odrywając po kawałku formujemy kulkę. Rozwałkowujemy najcieniej jak nam się uda. Rozwałkowany placek kładziemy na rozgrzanej patelni. Wystarczy około dwie minuty z każdej strony.  Jeśli wolisz aby tortille były ba

Buraczki na ciepło do obiadu

Obraz
Składniki: 1 kg buraków (sł), łyżka masła (sł), pieprz (o), sól (słn), sok z cytryny (k), łyżka śmietany 12% (k), kurkuma (g). Przygotowanie: Do wrzątku (g) wrzucić buraki (sł) i gotować do miękkości około 40-60 minut w zależności od wielkości. Po ugotowaniu wyjąć z wody i ostudzić. Następnie obrać ze skórki i zetrzeć na drobnej tarce. Na patelni rozpuścić masło (sł), dodać starte buraki (sł) i lekko podsmażyć. Następnie dodać szczyptę pieprzu (o), około 2-3 łyżeczek soli (słn) , łyżkę soku z cytryny (k), łyżkę śmietany i szczyptę kurkumy (g). Całość dokładnie wymieszać. Jeśli trzeba doprawić dodać szczyptę cukru (sł), pieprz (o) i sól (słn) do smaku i ewentualnie sok z cytryny (k). Buraczki podawać na ciepło.

Kotlet schabowy według pięciu przemian

Obraz
Składniki: 500g schabu pokrojonego w plastry (sł), łyżka mąki ziemniaczanej (sł),  pół łyżeczki imbiru (o), łyżeczka sosu sojowego (słn), 1/4 szklanki wody (słn), bułka tarta (k), jajko (sł), mleko (sł), pieprz (o), sól (słn), mąka (k), olej (sł). Przygotowanie: Do miseczki dodać mąkę ziemniaczaną (sł), imbir (o), sos sojowy (słn) i wodę (słn).  Kotlety ze schabu (słn) dokładnie stłuc na cienko i włożyć do marynaty. Zostawić aż marynata zostanie wchłonięta przez mięso. Do głębszego naczynia wbić jajko (sł), dodać parę łyżek mleka (sł), szczyptę pieprzu (o) i soli (słn). Kotlety panierować w mące, jajku oraz bułce. Smażyć na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony aż do zrumienienia.

Krem brokułowy według pięciu przemian

Obraz
Składniki: 2,5 litra wrzątku (g), 2 marchewki (sł), pietruszka (sł), seler (sł), szczypta kminku mielonego (sł), por (o), pieprz (o), ziele angielskie (o), pół łyżeczki papryki ostrej (o), 50g sera blue cheese (o), sól (słn), śmietana 12% (k), natka pietruszki (k), sok z cytryny (k), kurkuma (g), liść laurowy (g), 500g brokuła (sł). Przygotowanie: Do gotującej się wody (g) dodać marchewkę (sł), kawałek pora (o), szczyptę soli (słn), natkę pietruszki (k), jeden liść laurowy (g), pietruszkę (o), 4 ziarenka pieprzu (o), szczyptę soli (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), kawałek selera (sł), ziele angielski (o), szczyptę soli (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k) i szczyptę kurkumy (g). Całość gotować 20-30 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać łodygi brokuła (sł) pokrojone w mniejsze części i gotować 10 minut. Następnie dodać różyczki, które gotować 5 minut. Wyjąć marchewkę, pora, selera, pietruszkę. Zmiksować, dodać ser (o), pieprz (o) i sól

Koktajl z kiwi i gruszką

Obraz
Składniki: 2 szklanki mleka owsianego (lub innego roślinnego), 1 gruszka, 2 kiwi, 2 lub 3 banany, 2 łyżki miodu, łyżeczka płatków owsianych. Przygotowanie: Do kielicha blendera wlać mleko, dodać pokrojoną w mniejsze części gruszkę i kiwi. Dokładnie zblendować. Następnie dodać banany, miód i płatki owsiane i znowu zblendować, tym razem krócej niż w przypadku gruszki i kiwi. Najlepiej smakuje schłodzony. 

Zapiekanka gulaszowa według pięciu przemian

Obraz
Składniki: 500g mięsa gulaszowego wieprzowego (słn), 2 marchewki (sł), 4 ziemniaki średniej wielkości (sł), 1 większy batat (sł), 2 łyżki oleju, czerwona cebula (o), pieprz (o), cząber górski (o), sól (słn), 300 ml wrzątku (g), kurkuma (g), łyżka octu balsamicznego (k), mąka pszenna (k), ząbek czosnku (o), kminek mielony (sł), ser gouda (sł), koperek (k). Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej (sł), jedną obraną marchewkę (sł) pokroić w plastry i wrzucić na patelnię. Następnie dodać drobno pokrojoną czerwoną cebulę (o), lekko posolić (słn). Całość podsmażyć. Mięso (słn) pokroić na równe kawałki, obtoczyć w mące (k) i dodać na patelnię. Mięso mocno podsmażyć, następnie dodać ocet balsamiczny (k) i go zredukować. Dolać wrzącej wody (g), dodać szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku (g), szczyptę pieprzu (o), szczyptę cząbru (o), pół łyżeczki soli (słn). Całość dusić pod przykryciem około 40 minut. Do wrzącej wody (g) dodać szczyptę kurkumy (g), pokrojone w kostkę z

Mleko owsiane

Obraz
Wreszcie przyszła piękna wiosna! Pierwsza dawka witaminy D zmotywowała mnie do działania. A żeby mieć jeszcze więcej energii postanowiłam pierwsze śniadanie zastąpić koktajlami. Uwielbiam je! Dają dużą różnorodność i nigdy się nie nudzą. Ale pyszny koktajl potrzebuje dobrej bazy. Ponieważ mam alergię na laktozę, jogurt naturalny czy mleko odpada. Sklepowe mleka roślinne są dość drogie i czasem niepotrzebnie dosładzane. Dlatego właśnie postanowiłam robić je sama. Dzisiaj zrobiłam mleko owsiane do jutrzejszego śniadaniowego koktajlu. Jest banalnie proste, neutralne w smaku i bardzo zdrowe. To będzie pyszna wiosna z dużą dawką energii :) Składniki: 1 szklanka płatków owsianych górskich, 3 szklanki przegotowanej zimnej wody, coś do dosłodzenia: syrop klonowy, miód, ksylitol, stewia, brązowy cukier... Co tylko chcemy. Przygotowanie: Płatki dokładnie płuczemy na sitku pod zimną bierzącą wodą. Następnie płatki umieszczamy w misce, zalewamy wodą i zostawiamy na minimum 3 godziny, n