Posty

Wyświetlanie postów z lipca 31, 2016

Kotlety z kurczaka i botwinki

Składniki na kotlety: 500g mięsa z udek kurczaka (k), około pół szklanki posiekanych łodyg i liści botwiny (k), pół czerstwej bułki (k), łyżka koperku posiekanego (k), łyżeczka soku z cytryny (k), łyżeczka kurkumy (g), jajko (sł), olej do smażenia (sł), pół łyżeczki pieprzu (o), większa szczypta soli (słn), Składniki na dip: 3 łyżki jogurtu naturalnego (k), łyżeczka soku z cytryny (k), pół łyżki posiekanego koperku (k), kurkuma (g), łyżeczka majonezu (sł), szczypta papryki słodkiej (sł), rozgnieciony ząbek czosnku (o), pół łyżeczki mięty świeżej lub suszonej (o), szczypta soli (słn). Przygotowanie: Do ciepłej wody (słn) wrzucić bułkę (k) i zostawić do namoczenia. Mięso z udek (k) zmielić dokładnie i przełożyć do miski. Dodać namoczoną bułkę (k), pół łyżeczki kurkumy (g), jajko (sł), pieprz (o), sól (słn), koperek (k), botwinkę (k) i pół łyżeczki kurkumy (g). Dokładnie połączyć składniki. Na patelni rozgrzać olej (sł), uformować kotleciki i smażyć po 3-