Posty

Wyświetlanie postów z kwietnia 11, 2021

Fit lasagne z indykiem

Obraz
 Składniki: 200 - 250 g płatów makaronu do lasagne (k), mozzarella (sł), łyżka oliwy z oliwek (sł), papryka słodka (sł), kminek mielony (sł), średnia marchewka (sł), 400 g mięsa mielonego z indyka (o) lub kurczaka (k) cebula (o), dwie łodygi selera naciowego (o), parmezan (o), bazylia (o), cząber górski (o), oregano (o), pieprz (o), 4 ząbki czosnku (o), sól (słn), 3 łyżki octu balsamicznego (k), puszka krojonych pomidorów (k), 500 ml passaty pomidorowej (k), rozmaryn (g), tymianek (g), kurkuma (g), liść laurowy (g). Przygotowanie: W garnku  rozgrzej delikatnie oliwę z oliwek (sł), dodaj pokrojoną marchewkę w drobną kostkę (sł), drobno pokrojoną cebulę (o) i seler naciowy (o). Dodaj mięso mielone z indyka (jeśli używasz kurczaka, dodaj najpierw szczyptę soli), podsmaż rozdrabniając mięso na małe cząstki. Dodaj pół łyżeczki soli (słn), liść laurowy (g), szczyptę tymianku (g), ząbki czosnku (o), szczyptę soli (słn), połowę octu balsamicznego (k) i zredukuj ocet. Następnie dodaj pomidory (

Ciasto na pierogi

Obraz
 Składniki: 900 g mąki typ 450 (k), kurkuma (g), jajko (sł), szczypta imbiru (o), sól (słn), około 1 - 1,5 szklanki wody (słn), 2 łyżki śmietany. Do dużej miski wsyp mąkę (k), dodaj śmietanę (k), odrobinę kurkumy (g), jajko (sł), szczyptę imbiru (o), pół łyżeczki soli (słn) i stopniowo dolewaj wodę (słn) wyrabiając ciasto. Wyrabiaj około 10 minut ręcznie. Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu (nie musi być aż tak ciepłe jak dla ciasta drożdżowego) aby odpoczęło.  Niestety ciasto na pierogi jest dość kapryśne jeśli chodzi o ilość wody. Ze względu na różne mąki, ilość wody należy wyczuć. Ciasto po wyrobieniu musi być mięciutkie, elastyczne i nie kleić się do rąk. Ja kupując zawsze mąkę tej samej firmy i tego samego typu raz daję 3/4 szklanki wody, raz 1 a nie raz prawie 2 szklanki. Dlatego w przepisie napisane jest "około" szklanki wody.