Posty

Wyświetlanie postów z maja 29, 2016

Roladki z piersi kurczaka i cukinii

Obraz
Składniki: pierś z kurczaka (k), sok z cytryny (k), kurkuma (g), tymianek (g), cukinia (sł), łyżka oleju kokosowego (sł), papryka słodka (sł), około 30-40g sera blue cheese (o), sól (słn). Przygotowanie: Pierś kurczaka (k) pokroić na mniejsze kawałki i rozbić tłuczkiem. Oprószyć kurkumą (g). Cukinie pokroić w paski, najlepiej obieraczką.Na rozbite mięso z kurczaka położyć paski cukinii (sł), prószyć słodką papryką (sł), położyć plasterki sera (o), lekko posolić (słn), skropić sokiem z cytryny (k) i delikatnie posypać tymiankiem (g). Zwinąć roladki. Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć roladki podsmażyć z każdej strony na złoto a następnie przykryć pokrywką lub folią aluminiową i smażyć jeszcze 3-5 minut. 

Cytrynowo-miętowe pulpeciki

Obraz
Składniki: 350g wieprzowiny mielonej (słn) lub indyka mielonego (o), bułka czerstwa namoczona (k), pęczek koperku (k), sok z połowy cytryny (k), 1,5 łyżki śmietany 18 % (k), mąka (k), kurkuma (g), liść laurowy (g), kminek mielony (sł), łyżka oleju (sł), jajko (sł), papryka słodka (sł), pieprz (o), dwie łyżeczki suszonej mięty (o) plus świeża (o), skórka z cytryny (o), sól (słn). Przygotowanie: Do mięsa (słn lub o) dodać szczyptę soli (słn), namoczoną bułkę (k), szczyptę kurkumy (g), jajko (sł),startą skórkę z cytryny (o), łyżeczka mięty suszonej (o), szczypta soli (słn), nie cała łyżka posiekanego koperku (k), szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku mielonego (sł), szczyptę pieprzu (o), szczyptę soli (słn) i łyżeczkę soku z cytryny (k). Mąkę (k) wysypać na talerzyk, dodać szczyptę kurkumy (g) i obtaczać małe pulpeciki. Na patelni rozgrzać olej (o) i obsmażyć z każdej strony. Następnie zalać pulpety wodą do połowy (sł), dodać sok z cytryny (k), liść laurowy (g), m

Zupa z botwinki

Obraz
Składniki: wywar , 2 pęczki botwinki, kurkuma (g), cukier (sł), 2-3 buraki (sł), kminek mielony (sł), pieprz (o), sól (słn), pęczek koperku (k), dwie łyżki śmietany (k), sok z cytryny (k). Przygotowanie: Do wywaru (k) dodać szczyptę kurkumy. Buraki i buraczki botwinki (sł) obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do wywaru. Dodać pół łyżeczki pieprzu (o) i łyżeczkę soli (słn). Odcięte łodygi posiekać (te twardsze części) i dodać do zupy (k). Gotować 15-20 minut. Następnie dodać sok z połowy cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku mielonego (sł), szczyptę pieprzu (o), łyżeczkę soli (słn), drobno posiekany koperek (k), szczyptę kurkumy (g), łyżeczkę cukru (sł), pieprz (o) do smaku, sól (słn) do smaku, łyżeczkę soku z cytryny (k) i szczyptę kurkumy. Do kubka lub miseczki przelać śmietanę (k) i zahartować ciepłą zupą (g). Delikatnie doprowadzić do wrzenia.