Cytrynowo-miętowe pulpeciki

Składniki:

  • 350g wieprzowiny mielonej (słn) lub indyka mielonego (o),
  • bułka czerstwa namoczona (k),
  • pęczek koperku (k),
  • sok z połowy cytryny (k),
  • 1,5 łyżki śmietany 18 % (k),
  • mąka (k),
  • kurkuma (g),
  • liść laurowy (g),
  • kminek mielony (sł),
  • łyżka oleju (sł),
  • jajko (sł),
  • papryka słodka (sł),
  • pieprz (o),
  • dwie łyżeczki suszonej mięty (o) plus świeża (o),
  • skórka z cytryny (o),
  • sól (słn).
Przygotowanie:
Do mięsa (słn lub o) dodać szczyptę soli (słn), namoczoną bułkę (k), szczyptę kurkumy (g), jajko (sł),startą skórkę z cytryny (o), łyżeczka mięty suszonej (o), szczypta soli (słn), nie cała łyżka posiekanego koperku (k), szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku mielonego (sł), szczyptę pieprzu (o), szczyptę soli (słn) i łyżeczkę soku z cytryny (k).
Mąkę (k) wysypać na talerzyk, dodać szczyptę kurkumy (g) i obtaczać małe pulpeciki. Na patelni rozgrzać olej (o) i obsmażyć z każdej strony. Następnie zalać pulpety wodą do połowy (sł), dodać sok z cytryny (k), liść laurowy (g), małą szczyptę papryki słodkiej (sł), miętę suszoną (o), startą skórkę z cytryny (o), około 1/4 łyżeczki soli (słn), posiekany koperek (k) i szczyptę kurkumy (g).Gotować 10 minut na małym ogniu. Następnie śmietanę (k) przełożyć do kubka i zahartować ciepłym płynem (g) z pulpetów. Następnie dodać małą szczyptę kminku mielonego (sł), posiekaną świeżą miętę (o), pieprz (o) do smaku i sól (słn) do smaku. 




Share:

0 komentarze