Posty

Wyświetlanie postów z lipca 23, 2017

Szybki makaron z kozim serem

Obraz
Składniki: 100 g sera koziego kremowego (g), kurkuma (g), kminek mielony (sł), 4 większe pieczarki (sł), łyżka oleju (sł), papryka chilli (o), dwie szalotki (o), świeża bazylia (o), sól (słn), natka pietruszki (k), sok z cytryny (k), 300 g makaronu spaghetti (k). Przygotowanie: W dużym garnku postawić wodę do gotowania makaronu. Posolić. Na patelni rozgrzać olej (sł), dodać posiekane szalotki (o) i smażyć na bardzo małym ogniu aż będą złote. Dodać posiekane chilli (o) według uznania, następnie dodać szczyptę soli (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), posiekane pieczarki (sł), szczyptę pieprzu (o), szczyptę soli (słn), pół łyżki posiekanej natki pietruszki (k), ser kozi (g), szczyptę kminku mielonego (sł), około łyżeczki posiekanej bazylii (o) oraz szczyptę soli (słn). Dokładnie połączyć z ugotowanym makaronem i podawać od razu. 

Bruschetta pomidorowa z mozzarellą i szynką parmeńską.

Obraz
Składniki: mozzarella, szynka parmeńska, bruschetta pomidorowa według tego przepisu , kiełki brokuła lub rzodkiewki, czosnek, pieczywo. Przygotowanie: Pieczywo pokroić, położyć plastry mozzarelli i zapiec w piekarniku aż mozzarella się roztopi. Następnie od spodu wetrzeć lekko czosnek. Szynkę parmeńską można przysmażyć i położyć na pieczywie. Jeśli nie podsmażamy to najpierw położyć pomidory a następnie szynkę parmeńską. Na wierzchu posypać kiełkami. 

Pasta z wędzonej makreli i awokado

Obraz
Składniki: jedna wędzona makrela (g), jedno awokado (sł), łyżeczka majonezu (sł), pieprz (o), pół łyżeczki musztardy (o), szczypior (o), sól (słn), łyżeczka soku z cytryny (k), półtorej łyżki jogurtu naturalnego (k), pomidorki koktajlowe (k), szczypta kurkumy (g). Przygotowanie: Mięso z makreli (g) oczyścić ze skóry oraz ości. przełożyć do miski. Dodać rozgniecione awokado (sł), musztardę (o), szczyptę soli (słn), jogurt naturalny (k), szczyptę kurkumy (g), łyżeczkę majonezu (sł), większą szczyptę pieprzu (o), posiekany szczypior (o) około pół łyżki, małą szczyptę soli (słn) i sok z cytryny (k). Na pieczywie rozsmarować pastę, położyć pokrojone pomidorki koktajlowe oraz szczypior według uznania.