Posty

Wyświetlanie postów z marca 6, 2016

Tagin z kurczaka wg 5 przemian

Obraz
Marynata kurczaka: Olej (sł) dwie łyżki, Papryka słodka (sł) łyżeczka, Papryka ostra (o) łyżeczka, Sól (słn) szczypta, Udka lub podudzia z kurczaka (k). Na patelni rozgrzać olej (sł), dodać: jedną małą cebulę (o) pokrojoną w kostkę, szczyptę soli (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g),  jedną średnią marchewkę (sł) pokrojoną w plasterki, szczyptę pieprzu (o), szczyptę soli (słn), kurczaka (k) - podsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Następnie dodać: puszkę pomidorów krojonych (k), 500 ml przecieru pomidorowego (k), szczyptę kurkumy (g), pół łyżeczki cynamonu (sł), łyżeczkę kuminu (o), pół łyżeczki soli (słn). Całość dusić na małym ogniu do momentu aż sos odparuje i będzie gęsty. Można przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić na chwilę do piekarnika z funkcją grilla aby na kurczaki zrobiłam się pyszna chrupiąca skórka.

Pierogi ruskie według pięciu przemian

Obraz
Pierogi to mój smak dzieciństwa. Moja Babcia była mistrzynią w ich robieniu. Od małego jej pomagałam, na początku tylko rozsypując mąkę po całej kuchni ale później każdy taki dzień był dla nas wyjątkowy. Pretekst do spędzenia czasu razem wśród natłoku obowiązków. Piłyśmy kubek herbaty za kubkiem, rozmowa się toczyła a pierogi jakby same się lepiły. Składniki: Farsz: około 1,5 kg obranych ziemniaków (sł), 500g białego sera półtłustego (k), sól (słn), pieprz (o), imbir (o), kminek (sł), kurkuma (g), 6 małych lub 4 średnie cebule (o), olej (sł), sok z cytryny Ciasto: 900g mąki typ 450 (k), kurkuma (g), jajko (sł), szczypta imbiru (o), sól (słn), około szklanki wody (słn), 2 łyżki śmietany. Przygotowanie: Na patelnię wylać olej (sł), dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę (o) i postawić na małym ogniu. Lekko posolić (słn). Dodać parę kropli soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g) i kminku (sł).  Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Smażyć cebulkę

Pulpeciki drobiowe według pięciu przemian

Obraz
Składniki: pierś kurczaka (około 300g) (k), pół namoczonej bułki (k), kurkuma (g), 1 jajko (sł), papryka słodka (sł), pieprz (o), cząber górski (o), papryka ostra (o), sól (słn), sok z cytryny (k), posiekana natka pietruszki (k). Przygotowanie: Pierś kurczaka (k) pokroić w kostkę i wrzucić do rozdrabniacza. Dodać kurkumę (g) i lekko rozdrobnić (powtarzać po dodaniu każdego składnika). Dodać jajko (sł), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), szczyptę pieprzu (o), szczyptę cząbru (o) i pół łyżeczki papryki ostrej (o). Posolić (słn), dodać łyżkę soku z cytryny i posiekaną natkę (k). Formować pulpeciki i smażyć na patelni z odrobiną oleju lub grillu elektrycznym. Są gotowe w momencie kiedy są elastyczne ale twardawe. Podawać z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub jako samodzielną przekąskę. 

Pancakes

Obraz
Najlepszy niedzielny podwieczorek to pyszne, lekkie i puszyste naleśniki - pancakes. Z każdym dodatkiem smakują dobrze a najlepsze są ze świeżymi owocami. Są również świetnym rozwiązaniem na weekendowe śniadanie, Składniki: 2 jajka, szklanka mleka, 2 łyżki cukru, szklanka mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki masła roztopionego. Przygotowanie: Do miski wbić jajka i dolać mleko. Wsypać cukier i proszek do pieczenia. Ubijać mikserem około 5 minut aż mieszanina mleka z jajkami będzie puszysta. Stopniowo dodawać mąkę, najlepiej przesianą. Konsystencja ciasta musi być gęsta, jak śmietana. Na koniec dodać roztopione masło. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut, inaczej naleśniki po usmażeniu nie będą puszyste tylko ciężkie i zbite. Rozgrzać patelnię i smażyć do zrumieniania z każdej strony.