Pierogi ruskie według pięciu przemian

Pierogi to mój smak dzieciństwa. Moja Babcia była mistrzynią w ich robieniu. Od małego jej pomagałam, na początku tylko rozsypując mąkę po całej kuchni ale później każdy taki dzień był dla nas wyjątkowy. Chwila do spędzenia czasu razem wśród natłoku obowiązków. Piłyśmy kubek herbaty za kubkiem, rozmowa się toczyła a pierogi jakby same się lepiły.



Składniki:

Farsz:
  • około 1,5 kg obranych ziemniaków (sł),
  •  500g białego sera półtłustego (k),
  • sól (słn),
  • pieprz (o),
  • imbir (o),
  • kminek (sł),
  • kurkuma (g),
  • 6 średnich/małych cebul (o),
  • olej (sł),
  • sok z cytryny
Ciasto:
  • 900g mąki typ 450 (k),
  • kurkuma (g),
  • jajko (sł),
  • szczypta imbiru (o),
  • sól (słn),
  • około szklanki wody (słn),
  • 2 łyżki śmietany.
Przygotowanie:
Na patelnię wylać olej (sł), dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę (o) i postawić na małym ogniu. Lekko posolić (słn). Dodać parę kropli soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g) i kminku (sł). 
Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Smażyć cebulkę do osiągnięcia złotego koloru.
W garczku zagotować wodę (g) dodać szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku (sł), ziemniaki (sł), szczyptę imbiru (o) i dwie płaskie łyżki soli (słn). Po ugotowaniu ziemniaki stłuc na gładko tłuczkiem do ziemniaków. Dodać ser biały (k), połączyć tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodać szczyptę kurkumy (g), przysmażoną cebulkę (sł), 2-3 łyżeczki pieprzu (o), 2 łyżeczki soli (słn).
Do miski wsypać mąkę (k), dodać odrobinę kurkumy (g), jajko (sł), szczyptę imbiru (o), pół łyżeczki soli (słn) i stopniowo dolewać wody (słn) wyrabiając ciasto. Na koniec dodać śmietanę i dokładnie wyrobić ciasto. Ulepić pierogi.
W dużym garczku zagotować wodę (g), dodać szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku (sł), szczyptę imbiru (o), mocno posolić (słn). Pierogi gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Woda nie może się mocno gotować ponieważ pierogi się rozpadną. 





Share:

1 komentarze