Posty

Wyświetlanie postów z lipca 19, 2015

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Zasada jest prosta, dodawanie składników według określonej kolejności. Smak gorzki jest pierwszy, następnie słodki, ostry, słony i kwaśny. I tak zataczamy koło i od początku. Powtarzające się składniki, jak sól, dodajemy za każdym razem w małych ilościach. Składniki według kolejności: -wrząca woda (g) 3-4 litry -kminek mielony (słd) -skrzydło z indyka lub szyja (os) -sól (sł) -natka pietruszki, najlepiej łodygi (kw) -kurkuma (g) -pietruszka pokrojona w kostkę (słd) -por posiekany (os) -sól (sł) -parę listków naci selera (kw) -tymianek (g) -ziemniaki, około 0,5 kg pokrojone w kostkę (słd) -ziele angielskie (os) -sól (sł) -bazylia suszona (kw) -cząber górski (g) -marchew pokrojona w kostkę (słd) -różyczki kalafiora (os) -sól (sł) -koperek (kw) -kurkuma (g) -fasolka szparagowa (słd) -seler pokrojony w kostkę (os) -sól (sł) -natka pietruszki posiekana (kw) -kurkuma (g) -groszek świeży lub mrożony (sł) -pieprz (os) -sól (sł) -śmietana (kw) Po dodaniu