Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Zasada jest prosta, dodawanie składników według określonej kolejności. Smak gorzki jest pierwszy, następnie słodki, ostry, słony i kwaśny. I tak zataczamy koło i od początku.

Powtarzające się składniki, jak sól, dodajemy za każdym razem w małych ilościach.

Składniki według kolejności:
-wrząca woda (g) 3-4 litry
-kminek mielony (słd)
-skrzydło z indyka lub szyja (os)
-sól (sł)
-natka pietruszki, najlepiej łodygi (kw)

-kurkuma (g)
-pietruszka pokrojona w kostkę (słd)
-por posiekany (os)
-sól (sł)
-parę listków naci selera (kw)

-tymianek (g)
-ziemniaki, około 0,5 kg pokrojone w kostkę (słd)
-ziele angielskie (os)
-sól (sł)
-bazylia suszona (kw)

-cząber górski (g)
-marchew pokrojona w kostkę (słd)
-różyczki kalafiora (os)
-sól (sł)
-koperek (kw)

-kurkuma (g)
-fasolka szparagowa (słd)
-seler pokrojony w kostkę (os)
-sól (sł)
-natka pietruszki posiekana (kw)

-kurkuma (g)
-groszek świeży lub mrożony (sł)
-pieprz (os)
-sól (sł)
-śmietana (kw)

Po dodaniu każdego składnika należy pomieszać zupę i odczekać 1-2 minut przed dodaniem następnego.

Share:

0 komentarze