Bolognese wedłu pięciu przemian

Kuchnia włoska - pełna smaku, aromatu ziół, zapachu pomidorów, przy tym prosta i nieskomplikowana. Klasykiem kuchni włoskiej, znanym na całym świecie jest sos boloński - bolognese. Jest to również i moje jedno z ulubionych makaronów dlatego gości często na naszym stole. Przepis długo dopracowywałam żeby był idealna i chyba ten moment nastał jeśli i ja i inni domownicy jemy go łyżkami z garczka ;) Sos nie jest pracochłonny ale potrzebuje czasu aby wszystkie smaki były wyraźne.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego (słn),
  • Jedna mała marchewka (sł),
  • Dwie łyżki oleju (sł),
  • Dwie szalotki lub jedna średnia cebula (o), 
  • 6 większych ząbków czosnku (o),
  • Bazylia, oregano, cząber górski, rozmaryn (o),
  • Papryka słodka (sł), 
  • 500 ml passaty pomidorowej (k),
  • Puszka krojonych pomidorów (k),
  • Pomidory suszone (k) (nie w oleju!),
  • Sól (słn),
  • Pieprz (o),
  • Parmezan lub grano padano (o),
  • Świeża bazylia (o),
  • Ocet balsamiczny (k),
  • Kurkuma (g),
  • Tymianek (g).
Przygotowanie:
Olej (sł) wlać do rondla, dodać marchewkę (sł) pokrojoną w kostkę,  posiekaną drobno cebulę (o), trzy ząbki czosnku lekko rozgniecione (o) , podsmażyć i dodać mięso (słn). Trzy suszone pomidory (k) pokroić i dodać do mięsa. Następnie wlać około 6 łyżek octu balsamicznego (k), zredukować. Dodać passatę (k) i pomidory w puszce (k). Zmniejszyć ogień pod sosem do minimum. Wsypać szczyptę kurkumy (g), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), łyżeczkę bazylii i oregano (o), dużą szczyptę soli (słn). Wlać łyżkę octu balsamicznego (k) a następnie dodać łyżeczkę tymianku (g), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), łyżeczkę cząbru i rozmarynu (o), trzy ząbki czosnku (o) rozgniecione. Sos gotować około 40 minut. Po tym czasie sos dosolić (słn), dodać łyżkę octu balsamicznego (k), szczyptę kurkumy (g), pół łyżeczki słodkiej papryki (sł), pieprz (o). Gotować do momentu aż będzie gęsty i aromatyczny. Gdy już będzie gotowy wyłączyć ogień i dodać dużą ilość świeżej bazylii (o). Do podania posypać parmezanem lub grano padano (o). 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian