Posty

Wyświetlanie postów z kwietnia 2, 2017

Szybki makaron ze szpinakiem

Obraz
Składniki: 250g makaronu spaghetti (k), około 125g pomidorków koktajlowych (k), szczypta kurkumy (g), 200g szpinaku świeżego (sł), łyżka oleju (sł), ząbek czosnku (o), pół cebuli (o), świeża bazylia (o), pieprz (o), sól (słn). Przygotowanie: Zagotować wodę (g) na makaron, dodać półtorej łyżeczki soli (słn) i wrzucić makaron. Gotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej (sł), dodać posiekany ząbek czosnku (o) i drobno pokrojoną cebulę (o), dodać większą szczyptę soli (słn) i przysmażyć przez 2-3 minuty. Następnie dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki (k), szczyptę kurkumy (g), lekko posiekany szpinak (sł), szczyptę pieprzu (o), około łyżki posiekanej bazylii (o), małą szczyptę soli (słn) i ugotowany makaron (k).  Można podawać z parmezanem a w wersji mięsnej można dodać szynki długo dojrzewającej surowej lub lekko podsmażonej.   

Dorsz z patelni

Obraz
Składniki: dwa filety z dorsza (sł), 4 plastry cytryny (k), mąka (k) łyżeczka posiekanego koperku (k), szczypta kurkumy (g), szczypta papryki słodkiej (sł), olej (sł), pieprz (o),  sól (słn). Przygotowanie: Filety osuszyć ręcznikiem papierowym, szczególnie od strony skóry. Lekko posolić (słn) od strony mięsa,obtoczyć delikatnie w mące (k) część ze skórą, posypać koperkiem (k) od strony z mięsa, położyć plasterki cytryny (k), obsypać delikatnie kurkumą (g), papryką słodką (sł) oraz pieprzem (o). Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na patelni dość mocno rozgrzać olej (sł),około łyżki, na dobrej jakości patelnie zdecydowanie taka ilość wystarczy,  smażyć rybę od strony skóry około 3 minuty aż będzie złota a następnie włożyć do piekarnika (patelnie nie może mieć plastikowej rączki) na 5 minut.  Podawać z pieczonymi ziemniakami lub innymi warzywami.