Dorsz z patelni

Składniki:

  • dwa filety z dorsza (sł),
  • 4 plastry cytryny (k),
  • mąka (k)
  • łyżeczka posiekanego koperku (k),
  • szczypta kurkumy (g),
  • szczypta papryki słodkiej (sł),
  • olej (sł),
  • pieprz (o), 
  • sól (słn).
Przygotowanie:
Filety osuszyć ręcznikiem papierowym, szczególnie od strony skóry. Lekko posolić (słn) od strony mięsa,obtoczyć delikatnie w mące (k) część ze skórą, posypać koperkiem (k) od strony z mięsa, położyć plasterki cytryny (k), obsypać delikatnie kurkumą (g), papryką słodką (sł) oraz pieprzem (o).
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Na patelni dość mocno rozgrzać olej (sł),około łyżki, na dobrej jakości patelnie zdecydowanie taka ilość wystarczy,  smażyć rybę od strony skóry około 3 minuty aż będzie złota a następnie włożyć do piekarnika (patelnie nie może mieć plastikowej rączki) na 5 minut. 
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub innymi warzywami. 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian