Posty

Wyświetlanie postów z maja 21, 2017

Quesadilla z szarpanym kurczakiem i jarmużem

Obraz
Składniki: 350-400 g piersi z kurczaka (k), pół łyżeczki octu jabłkowego (k), estragon (k), wrzątek (g), kurkuma (g), liść laurowy (g), 1/4 łyżeczki rozmarynu (g), papryka słodka (sł), 1/4 łyżeczki kminku mielonego (sł), olej (sł), 100 g jarmużu (o),2 ząbki czosnku (o), szczypta kuminu (o), szczypta pieprzu (o), dwa ziarna ziela angielskie (o), szczypta kolendry mielonej (o), sól (słn). Dodatkowo: tortille kukurydziane, kukurydza konserwowa, sos z awokado, ser żółty, pomidorki koktajlowe. Przygotowanie: Do gotującej się wody (g) dodać kminek mielony (sł), ziele angielskie (o), szczyptę pieprzu (o), pół łyżeczki soli (słn), piersi z kurczaka (k), liść laurowy (g) i pół łyżeczki papryki słodkiej (sł). Gotować na małym ogniu około 40-60 minut w zależności od wielkości filetów. Następnie wyjąć kurczaka z wody i widelcem rozdzielić mięso na "wiórka". Na patelni rozgrzać około pół łyżki oleju (sł), dodać kurczaka (sł), szczyptę kuminu (o), szczyptę

Tacos z wieprzowiną

Obraz
Składniki na nadzienie mięsne: 500 g chudego mięsa wieprzowego zmielonego (słn), sól (słn) estragon suszony (k), kurkuma (g), szczypta rozmarynu (g), łyżka oleju (sł), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), szczypta kminku mielonego (sł), papryka ostra (o) według uznania, ja daję około 1/3 łyżeczki, szczypta pieprzu (o), 1/4 łyżeczki kuminu (o), szczypta kozieradki mielonej (o), 1/4 łyżeczki suszonej kolendry (o), pół średniej cebuli (o), dwa ząbki czosnku (o). Sos z awokado: 1 awokado (sł), łyżka majonezu (sł), szczypta pieprzu (o), 1/4 łyżeczki soli (słn), łyżeczka soku z cytryny (k), 150g jogurtu naturalnego. Salsa pomidorowa: pół małej cebuli (o), szczypta soli (słn), 250g pomidorków koktajlowych (k), szczypta kurkumy (g), łyżeczka oleju (sł), szczypta pieprzu (o), łyżeczka posiekanej bazylii (o). Około 12-14 małych tortilli lub gotowych placków do tacos oraz ser cheddar lub inny ulubiony.  Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej (sł)