Quesadilla z szarpanym kurczakiem i jarmużem

Składniki:

  • 350-400 g piersi z kurczaka (k),
  • pół łyżeczki octu jabłkowego (k),
  • estragon (k),
  • wrzątek (g),
  • kurkuma (g),
  • liść laurowy (g),
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu (g),
  • papryka słodka (sł),
  • 1/4 łyżeczki kminku mielonego (sł),
  • olej (sł),
  • 100 g jarmużu (o),2 ząbki czosnku (o),
  • szczypta kuminu (o),
  • szczypta pieprzu (o),
  • dwa ziarna ziela angielskie (o),
  • szczypta kolendry mielonej (o),
  • sól (słn).
Dodatkowo:
  • tortille kukurydziane,
  • kukurydza konserwowa,
  • sos z awokado,
  • ser żółty,
  • pomidorki koktajlowe.
Przygotowanie:
Do gotującej się wody (g) dodać kminek mielony (sł), ziele angielskie (o), szczyptę pieprzu (o), pół łyżeczki soli (słn), piersi z kurczaka (k), liść laurowy (g) i pół łyżeczki papryki słodkiej (sł). Gotować na małym ogniu około 40-60 minut w zależności od wielkości filetów. Następnie wyjąć kurczaka z wody i widelcem rozdzielić mięso na "wiórka". Na patelni rozgrzać około pół łyżki oleju (sł), dodać kurczaka (sł), szczyptę kuminu (o), szczyptę kolendry (o), szczyptę soli (słn), szczyptę estragonu (k), szczyptę kurkumy (g) i rozmarynu (g), 1/4 łyżeczki słodkiej papryki (sł) i szczyptę pieprzu (o). Lekko podsmażyć.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju (sł), dodać rozgniecione ząbki czosnku (o), posiekany jarmuż (o), szczyptę soli (słn) i ocet jabłkowy (k). Poddusić do miękkości. 
Ser zetrzeć na tarce, kukurydzę osączyć z zalewy. 
Na połowie tortilli wysypać ser, kukurydzę, jarmuż, pokrojone w plasterki pomidorki, ser żółty, kurczaka, sos z awokado i kolejną warstwę sera. Podpiec na patelni zwykłej lub grillowej z obu stron po około 2-5 minut.
Sos z awokado można zastąpić ketchupem lub dodać jako drugi sos.





Share:

1 komentarze