Posty

Wyświetlanie postów z maja 22, 2016

Czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym

Obraz
Składniki: 60g masła +50g 1 jajko, łyżeczka cukru waniliowego,  łyżeczka proszku do pieczenia,  3 łyżki kakao, szklanka mleka owsianego, 90-95g mąki pszennej, 100g cukru, 3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków, 2 łyżki cukru pudru. Przygotowanie: Do miski dodać jako, cukier i 60g  masła. Całość dokładnie zmiksować do otrzymania jasnej, puszystej masy. Następnie dodać kakao, proszek do pieczenia, i cukier waniliowy, dokładnie zmiksować. Dodać połowę mąki i mleko, połączyć. Na koniec dodać resztę mąki i dokładnie zmiksować.  Ciasto powinno być gęste. Łyżką wylewamy partie ciast na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 7-10 minut w temperaturze 190 stopni. Do miski dodać 50g masła, masło orzechowe i cukier puder. Dokładnie zmiksować.  Po ostudzeniu ciasteczka przełożyć masą z masła orzechowego. Może oprószyć delikatnie cukrem pudrem.

Pierożki gyoza

Obraz
Składniki: 300g wieprzowiny (słn), 2 łyżki sosu sojowego (sn), szczypta soli (słn), woda (sł), 2 łyżki octu ryżowego (k), szczypta kurkumy (g), jajko (sł), olej (sł), kawałek kapusty pekińskiej (o), cebulka dymka (o), szczypta pieprzu (o), ciasto  Przygotowanie: Do miski dodać mięso (słn), sos sojowy (słn), ocet ryżowy (k), kurkumę (g), jajko (sł), posiekaną kapustę pekińską (o), posiekaną cebulkę dymkę (o), szczyptę pieprzu (o) i szczyptę soli (słn). Farsz odstawić na 20-30 minut i w tym czasie przygotować ciasto. Ulepić pierożki. Poukładać je na patelni, zalać do połowy wodą i dodać 2-3 łyżki oleju. Przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut pod przykryciem a następnie odkryć, odparować wodę i podsmażyć pierożki.

Cukinia panierowana

Obraz
Składniki: cukinia (sł), papryka ostra (o), cząber górski (o), sól (słn), mąka (k), bułka tarta (k), pół łyżeczki soku z cytryny (k), kurkuma (g), jajko (sł), mleko (sł), olej kokosowy (sł). Przygotowania: Cukinię (sł) pokroić w grubsze plasterki, prószyć cząbrem górskim (o) i solą (słn). Odstawić na 10 minut. Na talerz wysypać mąkę, do miski wbić jajko (sł), dodać 1/4 szklanki mleka (sł), dodać szczyptę papryki ostrej (o), szczyptę soli (słn) i sok z cytryny (k). Do bułki tartej (k) dodać szczyptę kurkumy (g) i wymieszać.  Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Cukinię obtoczyć w mące, jajku i bułce. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony.  Sos koperkowy: mały kubek jogurtu (k), koperek (k), pół łyżki soku z cytryny (k), kurkuma (g), łyżeczka majonezu (sł), szczypta kminku mielonego (sł), pół łyżeczki mięty (o), szczypta pieprzu (o), szczypta soli (słn). Do miseczki dodać jogurt (k), szczyptę  kurkumy (g), majonez (sł), miętę (o), sól (słn), koperek (k)