Pierożki gyoza

Składniki:

  • 300g wieprzowiny (słn),
  • 2 łyżki sosu sojowego (sn),
  • szczypta soli (słn),
  • woda (sł),
  • 2 łyżki octu ryżowego (k),
  • szczypta kurkumy (g),
  • jajko (sł),
  • olej (sł),
  • kawałek kapusty pekińskiej (o),
  • cebulka dymka (o),
  • szczypta pieprzu (o),
  • ciasto 
Przygotowanie:
Do miski dodać mięso (słn), sos sojowy (słn), ocet ryżowy (k), kurkumę (g), jajko (sł), posiekaną kapustę pekińską (o), posiekaną cebulkę dymkę (o), szczyptę pieprzu (o) i szczyptę soli (słn). Farsz odstawić na 20-30 minut i w tym czasie przygotować ciasto. Ulepić pierożki. Poukładać je na patelni, zalać do połowy wodą i dodać 2-3 łyżki oleju. Przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut pod przykryciem a następnie odkryć, odparować wodę i podsmażyć pierożki.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian