Pierożki wonton wg pięciu przemian

Ciasto:

  • 150g mąki pszennej (k),
  • szczypta kurkumy (g),
  • szczypta kminku mielonego (sł),
  • 50g mąki ryżowej (o),
  • około 1/4 szklanki ciepłej wody (słn),
  • pół łyżeczki soli (słn).

Farsz:
  • 30 dag wieprzowiny (sł),
  • dwie łyżki octu ryżowego (k),
  • szczypta kurkumy (g),
  • jedno małe jajko (sł),
  • szczypta pieprzu
  • świeży imbir (o) bardzo drobno posiekany,
  • papryczka chilli (o) drobno posiekana,
  • szczypiorek (o) drobno posiekany,
  • dwie łyżki sosu sojowego (słn),
  • szczypta soli (słn).
Przygotowanie:

  • Mąkę pszenną (k) wsypujemy do miski, dodajemy kurkumę (g), kminek (sł), mąkę ryżową (o), sól (słn) i wodę (słn). Zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Musi być miękkie i elastyczne.. Następnie odstawiamy żeby odpoczęło około 10 minut. 
  • Mięso (słn) przekładamy do miseczki i dodajemy ocet ryżowy (k), szczyptę kurkumy (g), jajko (sł), papryczkę chilli (o) i imbir (o), sos sojowy (słn), ocet ryżowy (k), szczyptę kurkumy (g), szczypiorek (o) i pieprz (o).
  • Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko. Wycinamy kółka na pierożki (kwadraty na koszyczki). Lepimy i gotujemy na parze około 10-15 minut w zależności od grubości ciasta. 




Share:

0 komentarze