Posty

Wyświetlanie postów z sierpnia 19, 2012

Purisy with hummus

Obraz
 Purisy Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki otrąb 2 łyżki masła 3/4 szklanki mleka sól olej do smażenia Do miski wsypuję mąkę, otręby oraz dużą szczyptę soli. Masło roztapiam, dodaję mleko i zagotowuję. Gdy mleko z masłem się schłodzą do temperatury pokojowej, wyrabiam ciasto. Dziele ciasto na 16-18 równych porcji. Odrywam po małym kawałku z  porcji i rozwałkowuję na grubość bibuły. Jeżeli ciasto się przykleja wystarczy stolnicę i wałek posmarować olejem lub oliwą. Na dobrze rozgrzany olej wrzucam rozwałkowane ciasto. Smażę na złoty kolor, około 1-2 minuty z każdej strony. Najlepiej smażyć w głębokim tłuszczu. Hummus Składniki: puszka odsączonej i opłukanej soczewicy, sok z połowy cytryny, sezam zmiksowany z oliwą lub pasta tahini, sól, pieprz, ząbek czosnku, 1/4 szkalnki wody. Do wysokiego naczynia wsypuję ciecierzycę i dodaję pozostałe składniki. Miksuję blenderem lub w mikserze, na gładką masę. 

Roladki z cukini z szynką parmeńską i serem kozim

Obraz
Składniki: Cukinia Szynka parmeńska Goat's cheese Cukinię kroję wzdłuż, w jak najcieńsze paski. Rozgrzewam patelnię lub grill elektryczny. Cukinię opiekam chwilę, aby zmiękła. Na kawałkach cukini rozsmarowuję Goat's cheese, kładę pasek szynki parmeńskiej. Roluję i kładę na rozgrzaną wcześniej patelnię lub grill. Smażę z obu stron po 3-4 minuty.