Purisy with hummus

 Purisy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki otrąb
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • sól
  • olej do smażenia

Do miski wsypuję mąkę, otręby oraz dużą szczyptę soli. Masło roztapiam, dodaję mleko i zagotowuję. Gdy mleko z masłem się schłodzą do temperatury pokojowej, wyrabiam ciasto. Dziele ciasto na 16-18 równych porcji. Odrywam po małym kawałku z  porcji i rozwałkowuję na grubość bibuły. Jeżeli ciasto się przykleja wystarczy stolnicę i wałek posmarować olejem lub oliwą. Na dobrze rozgrzany olej wrzucam rozwałkowane ciasto. Smażę na złoty kolor, około 1-2 minuty z każdej strony. Najlepiej smażyć w głębokim tłuszczu.




Hummus

Składniki:
  • puszka odsączonej i opłukanej soczewicy,
  • sok z połowy cytryny,
  • sezam zmiksowany z oliwą lub pasta tahini,
  • sól,
  • pieprz,
  • ząbek czosnku,
  • 1/4 szkalnki wody.
Do wysokiego naczynia wsypuję ciecierzycę i dodaję pozostałe składniki. Miksuję blenderem lub w mikserze, na gładką masę. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian