Czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym

Składniki:

  • 60g masła +50g
  • 1 jajko,
  • łyżeczka cukru waniliowego, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 3 łyżki kakao,
  • szklanka mleka owsianego,
  • 90-95g mąki pszennej,
  • 100g cukru,
  • 3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków,
  • 2 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie:
Do miski dodać jako, cukier i 60g  masła. Całość dokładnie zmiksować do otrzymania jasnej, puszystej masy. Następnie dodać kakao, proszek do pieczenia, i cukier waniliowy, dokładnie zmiksować. Dodać połowę mąki i mleko, połączyć. Na koniec dodać resztę mąki i dokładnie zmiksować. 
Ciasto powinno być gęste. Łyżką wylewamy partie ciast na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 7-10 minut w temperaturze 190 stopni.

Do miski dodać 50g masła, masło orzechowe i cukier puder. Dokładnie zmiksować. 
Po ostudzeniu ciasteczka przełożyć masą z masła orzechowego. Może oprószyć delikatnie cukrem pudrem.





Komentarze

  1. To zdecydowanie są moje smaki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian