Cukinia panierowana

Składniki:

  • cukinia (sł),
  • papryka ostra (o),
  • cząber górski (o),
  • sól (słn),
  • mąka (k),
  • bułka tarta (k),
  • pół łyżeczki soku z cytryny (k),
  • kurkuma (g),
  • jajko (sł),
  • mleko (sł),
  • olej kokosowy (sł).
Przygotowania:
Cukinię (sł) pokroić w grubsze plasterki, prószyć cząbrem górskim (o) i solą (słn). Odstawić na 10 minut. Na talerz wysypać mąkę, do miski wbić jajko (sł), dodać 1/4 szklanki mleka (sł), dodać szczyptę papryki ostrej (o), szczyptę soli (słn) i sok z cytryny (k). Do bułki tartej (k) dodać szczyptę kurkumy (g) i wymieszać. 
Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Cukinię obtoczyć w mące, jajku i bułce. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. 

Sos koperkowy:
  • mały kubek jogurtu (k),
  • koperek (k),
  • pół łyżki soku z cytryny (k),
  • kurkuma (g),
  • łyżeczka majonezu (sł),
  • szczypta kminku mielonego (sł),
  • pół łyżeczki mięty (o),
  • szczypta pieprzu (o),
  • szczypta soli (słn).
Do miseczki dodać jogurt (k), szczyptę  kurkumy (g), majonez (sł), miętę (o), sól (słn), koperek (k), sok z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), kminek (sł) i pieprz (o). Odstawić do lodówki na minimum 30 minut.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian