Szybki makaron ze szpinakiem

Składniki:

  • 250g makaronu spaghetti (k),
  • około 125g pomidorków koktajlowych (k),
  • szczypta kurkumy (g),
  • 200g szpinaku świeżego (sł),
  • łyżka oleju (sł),
  • ząbek czosnku (o),
  • pół cebuli (o),
  • świeża bazylia (o),
  • pieprz (o),
  • sól (słn).
Przygotowanie:
Zagotować wodę (g) na makaron, dodać półtorej łyżeczki soli (słn) i wrzucić makaron. Gotować według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać olej (sł), dodać posiekany ząbek czosnku (o) i drobno pokrojoną cebulę (o), dodać większą szczyptę soli (słn) i przysmażyć przez 2-3 minuty. Następnie dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki (k), szczyptę kurkumy (g), lekko posiekany szpinak (sł), szczyptę pieprzu (o), około łyżki posiekanej bazylii (o), małą szczyptę soli (słn) i ugotowany makaron (k). 
Można podawać z parmezanem a w wersji mięsnej można dodać szynki długo dojrzewającej surowej lub lekko podsmażonej. 



 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian