Pulpeciki drobiowe według pięciu przemian


Składniki:

  • pierś kurczaka (około 300g) (k),
  • pół namoczonej bułki (k),
  • kurkuma (g),
  • 1 jajko (sł),
  • papryka słodka (sł),
  • pieprz (o),
  • cząber górski (o),
  • papryka ostra (o),
  • sól (słn),
  • sok z cytryny (k),
  • posiekana natka pietruszki (k).
Przygotowanie:
Pierś kurczaka (k) pokroić w kostkę i wrzucić do rozdrabniacza. Dodać kurkumę (g) i lekko rozdrobnić (powtarzać po dodaniu każdego składnika). Dodać jajko (sł), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), szczyptę pieprzu (o), szczyptę cząbru (o) i pół łyżeczki papryki ostrej (o). Posolić (słn), dodać łyżkę soku z cytryny i posiekaną natkę (k). Formować pulpeciki i smażyć na patelni z odrobiną oleju lub grillu elektrycznym. Są gotowe w momencie kiedy są elastyczne ale twardawe. Podawać z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub jako samodzielną przekąskę. 




Share:

0 komentarze