Tagin z kurczaka wg 5 przemian


Marynata kurczaka:

  • Olej (sł) dwie łyżki,
  • Papryka słodka (sł) łyżeczka,
  • Papryka ostra (o) łyżeczka,
  • Sól (słn) szczypta,
  • Udka lub podudzia z kurczaka (k).
Na patelni rozgrzać olej (sł), dodać:
  • jedną małą cebulę (o) pokrojoną w kostkę,
  • szczyptę soli (słn),
  • łyżeczkę soku z cytryny (k),
  • szczyptę kurkumy (g), 
  • jedną średnią marchewkę (sł) pokrojoną w plasterki,
  • szczyptę pieprzu (o),
  • szczyptę soli (słn),
  • kurczaka (k) - podsmażyć z każdej strony na złoty kolor.
Następnie dodać:
  • puszkę pomidorów krojonych (k),
  • 500 ml przecieru pomidorowego (k),
  • szczyptę kurkumy (g),
  • pół łyżeczki cynamonu (sł),
  • łyżeczkę kuminu (o),
  • pół łyżeczki soli (słn).
Całość dusić na małym ogniu do momentu aż sos odparuje i będzie gęsty. Można przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić na chwilę do piekarnika z funkcją grilla aby na kurczaki zrobiłam się pyszna chrupiąca skórka.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian