Pancakes

Najlepszy niedzielny podwieczorek to pyszne, lekkie i puszyste naleśniki - pancakes. Z każdym dodatkiem smakują dobrze a najlepsze są ze świeżymi owocami. Są również świetnym rozwiązaniem na weekendowe śniadanie,

Składniki:

  • 2 jajka,
  • szklanka mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • szklanka mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki masła roztopionego.
Przygotowanie:
Do miski wbić jajka i dolać mleko. Wsypać cukier i proszek do pieczenia. Ubijać mikserem około 5 minut aż mieszanina mleka z jajkami będzie puszysta. Stopniowo dodawać mąkę, najlepiej przesianą. Konsystencja ciasta musi być gęsta, jak śmietana. Na koniec dodać roztopione masło. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut, inaczej naleśniki po usmażeniu nie będą puszyste tylko ciężkie i zbite. Rozgrzać patelnię i smażyć do zrumieniania z każdej strony. 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Kotlety mielone według pięciu przemian