Zupa z botwinki

Składniki:

  • wywar,
  • 2 pęczki botwinki,
  • kurkuma (g),
  • cukier (sł),
  • 2-3 buraki (sł),
  • kminek mielony (sł),
  • pieprz (o),
  • sól (słn),
  • pęczek koperku (k),
  • dwie łyżki śmietany (k),
  • sok z cytryny (k).
Przygotowanie:
Do wywaru (k) dodać szczyptę kurkumy. Buraki i buraczki botwinki (sł) obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do wywaru. Dodać pół łyżeczki pieprzu (o) i łyżeczkę soli (słn). Odcięte łodygi posiekać (te twardsze części) i dodać do zupy (k). Gotować 15-20 minut. Następnie dodać sok z połowy cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku mielonego (sł), szczyptę pieprzu (o), łyżeczkę soli (słn), drobno posiekany koperek (k), szczyptę kurkumy (g), łyżeczkę cukru (sł), pieprz (o) do smaku, sól (słn) do smaku, łyżeczkę soku z cytryny (k) i szczyptę kurkumy. Do kubka lub miseczki przelać śmietanę (k) i zahartować ciepłą zupą (g). Delikatnie doprowadzić do wrzenia.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Kotlety mielone według pięciu przemian