Wywar warzywny według pięciu przemian

Składniki:

  • 3 litry wrzątku (g),
  • 3 marchewki (sł),
  • 2 pietruszki średniej wielkości (sł),
  • kawałek selera (sł),
  • kawałek pora lub cebula (o),
  • natka pietruszki (k),
  • kurkuma (g),
  • liść laurowy (g),
  • dwa ziarna ziela angielskiego (o),
  • parę ziaren pieprzu (o),
  • sól (słn),
  • sok z cytryny (k).
Przygotowanie:
Do wrzątku (g) dodać obrane i pokrojone na duże kawałki marchewki (sł), kawałek pora lub cebulę (o), szczyptę soli (słn), łodygi natki pietruszki (k), jeden liść laurowy (g), pietruszkę (sł) obraną i pokrojona w duże kawałki, ziarna ziela angielskiego (o), szczyptę soli (słn), odrobinę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), selera (sł), ziarna pieprzu (o) i sól (słn). Gotować około godziny na bardzo małym ogniu. Po tym czasie wyjąć warzywa i przyprawy. Na koniec dodać natkę pietruszki (k).



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian