Ciasto na pierogi

 Składniki:

  • 900 g mąki typ 450 (k),
  • kurkuma (g),
  • jajko (sł),
  • szczypta imbiru (o),
  • sól (słn),
  • około 1 - 1,5 szklanki wody (słn),
  • 2 łyżki śmietany.
Do dużej miski wsyp mąkę (k), dodaj śmietanę (k), odrobinę kurkumy (g), jajko (sł), szczyptę imbiru (o), pół łyżeczki soli (słn) i stopniowo dolewaj wodę (słn) wyrabiając ciasto. Wyrabiaj około 10 minut ręcznie. Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu (nie musi być aż tak ciepłe jak dla ciasta drożdżowego) aby odpoczęło. 
Niestety ciasto na pierogi jest dość kapryśne jeśli chodzi o ilość wody. Ze względu na różne mąki, ilość wody należy wyczuć. Ciasto po wyrobieniu musi być mięciutkie, elastyczne i nie kleić się do rąk. Ja kupując zawsze mąkę tej samej firmy i tego samego typu raz daję 3/4 szklanki wody, raz 1 a nie raz prawie 2 szklanki. Dlatego w przepisie napisane jest "około" szklanki wody. 





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Bolognese wedłu pięciu przemian

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian