Kotlety z kurczaka i botwinki

Składniki na kotlety:

  • 500g mięsa z udek kurczaka (k),
  • około pół szklanki posiekanych łodyg i liści botwiny (k),
  • pół czerstwej bułki (k),
  • łyżka koperku posiekanego (k),
  • łyżeczka soku z cytryny (k),
  • łyżeczka kurkumy (g),
  • jajko (sł),
  • olej do smażenia (sł),
  • pół łyżeczki pieprzu (o),
  • większa szczypta soli (słn),
Składniki na dip:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (k),
  • łyżeczka soku z cytryny (k),
  • pół łyżki posiekanego koperku (k),
  • kurkuma (g),
  • łyżeczka majonezu (sł),
  • szczypta papryki słodkiej (sł),
  • rozgnieciony ząbek czosnku (o),
  • pół łyżeczki mięty świeżej lub suszonej (o),
  • szczypta soli (słn).
Przygotowanie:
Do ciepłej wody (słn) wrzucić bułkę (k) i zostawić do namoczenia.
Mięso z udek (k) zmielić dokładnie i przełożyć do miski. Dodać namoczoną bułkę (k), pół łyżeczki kurkumy (g), jajko (sł), pieprz (o), sól (słn), koperek (k), botwinkę (k) i pół łyżeczki kurkumy (g). Dokładnie połączyć składniki. Na patelni rozgrzać olej (sł), uformować kotleciki i smażyć po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. 
Można również upiec w piekarniku. W temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut.

Do miseczki przełożyć jogurt (k), dodać małą szczyptę kurkumy (g), majonez (sł), rozgnieciony czosnek (o), szczyptę soli (słn), sok z cytryny (k), koperek (k), małą szczyptę kurkumy (g), szczyptę papryki słodkiej (sł) oraz miętę (o). Składniki dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 20 minut. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Kotlety mielone według pięciu przemian