Kotlet schabowy według pięciu przemian

Składniki:

  • 500g schabu pokrojonego w plastry (sł),
  • łyżka mąki ziemniaczanej (sł), 
  • pół łyżeczki imbiru (o),
  • łyżeczka sosu sojowego (słn),
  • 1/4 szklanki wody (słn),
  • bułka tarta (k),
  • jajko (sł),
  • mleko (sł),
  • pieprz (o),
  • sól (słn),
  • mąka (k),
  • olej (sł).
Przygotowanie:
Do miseczki dodać mąkę ziemniaczaną (sł), imbir (o), sos sojowy (słn) i wodę (słn). 
Kotlety ze schabu (słn) dokładnie stłuc na cienko i włożyć do marynaty. Zostawić aż marynata zostanie wchłonięta przez mięso.
Do głębszego naczynia wbić jajko (sł), dodać parę łyżek mleka (sł), szczyptę pieprzu (o) i soli (słn). Kotlety panierować w mące, jajku oraz bułce. Smażyć na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony aż do zrumienienia.





Share:

2 komentarze

  1. Czy mleko mozna uzyc ryzowe i make tez ryzowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, ponieważ mleko ryżowe ma smak ostry może zostać dodany w tym samym momencie kiedy mleko krowie, można je również zastąpić wodą, która ma smak słony i należy dodać ją po soli. Z mąki można w ogóle zrezygnować podczas panierowania jeśli marynata jest gęsta.

      Usuń