Tortille z chrupiącym kurczakiem

Składniki:

  • tortille przygotować według przepisu,
  • 300-400 g piersi z kurczaka,
  • 150 g jogurtu naturalnego lub śmietany (k),
  • kurkuma (g),
  • papryka słodka (sł),
  • papryka ostra (o),
  • pieprz (o), 
  • sól (słn),
  • 1/3 szklanki wody (słn),
  • 50-70g mąki pszennej (k)
  • szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych (sł),
  • 1/4 szklanki bułki tartej (k).

Kurczaka (k) pokroić w średniej grubości kotleciki lub paski. Obsypać łyżeczką kurkumy (g), łyżeczką papryki słodkiej (sł), łyżeczką papryki ostrej (o), łyżeczką cząbru górskiego i szczyptą soli (słn). 
Do miski dodać jogurt lub śmietanę (k), dodać szczyptę kurkumy (g), szczyptę papryki słodkiej (sł), pół łyżeczki papryki ostrej (o), szczyptę soli (słn), wodę (słn) i mąkę (k). Dokładnie rozmieszać ciasto aby nie było żadnych grudek, musi być gęste (jak śmietana). 
Rozdrobnić płatki kukurydziane (sł), dodać do nich małą szczyptę papryki ostrej (o), odrobinę soli (słn) i bułkę tartą (k). Kawałki kurczaka maczać w cieście, obtoczyć w płatkach i układać na blaszy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spryskać oleje. Piec w temperaturze 200 stopni 20-30 minut aż panierka będzie złota. W połowie pieczenia odwrócić kotleciki na drugą stronę i również delikatnie spryskać olejem. 

Do tortilli przygotować ulubione dodatki: kiełki, pomidory, ogórki świeże, ogórki kiszone, mix sałat lub kapustę pekińską, ser żółty itp.
Zwinąć tortille z dodatkami i zgrlillować 5-10 minut. 





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian