Domowe tortille

Do zrobienia tortilli wystarczy jedno naczynie do odmierzania - kubek, szklanka, filiżanka - od jego wielkości będzie zależeć ile ich wyjdzie. Najlepiej używać tego samego ponieważ zachowane są proporcję. 


  •  pół szklanki mąki kukurydzianej (słodki) 
  • 1/5 szklanki oleju (słodki)
  • szczypta imbiru (ostry),
  • pół łyżeczki soli (słn),
  • około szklanki ciepłej wody (słony). ( temperatura około 80 stopni).
  • półtorej szklanki mąki pszennej typ 450 (kwaśny)
  • szczypta kurkumy (gorzki)

Mąkę pszenną (k) wsypujemy, dodajemy kurkumę (g), mąkę kukurydzianą (sł), olej (sł), szczyptę imbiru (o), sól (słn).i wodę (słn). Ciasto dokładnie zagniatamy i dostawiamy do odpoczęcia na 15-20 minut.
Nagrzewamy patelnię, wielkość patelni zależy od tego jakiej wielkości będziemy robić placki.
Odrywając po kawałku formujemy kulkę. Rozwałkowujemy najcieniej jak nam się uda. Rozwałkowany placek kładziemy na rozgrzanej patelni. Wystarczy około dwie minuty z każdej strony. 
Jeśli wolisz aby tortille były bardziej miękkie a mniej chrupiące użyj samej mąki pszennej. 






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Bolognese wedłu pięciu przemian

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian