Krem brokułowy według pięciu przemian

Składniki:

  • 2,5 litra wrzątku (g),
  • 2 marchewki (sł),
  • pietruszka (sł),
  • seler (sł),
  • szczypta kminku mielonego (sł),
  • por (o),
  • pieprz (o),
  • ziele angielskie (o),
  • pół łyżeczki papryki ostrej (o),
  • 50g sera blue cheese (o),
  • sól (słn),
  • śmietana 12% (k),
  • natka pietruszki (k),
  • sok z cytryny (k),
  • kurkuma (g),
  • liść laurowy (g),
  • 500g brokuła (sł).
Przygotowanie:
Do gotującej się wody (g) dodać marchewkę (sł), kawałek pora (o), szczyptę soli (słn), natkę pietruszki (k), jeden liść laurowy (g), pietruszkę (o), 4 ziarenka pieprzu (o), szczyptę soli (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), kawałek selera (sł), ziele angielski (o), szczyptę soli (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k) i szczyptę kurkumy (g). Całość gotować 20-30 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać łodygi brokuła (sł) pokrojone w mniejsze części i gotować 10 minut. Następnie dodać różyczki, które gotować 5 minut. Wyjąć marchewkę, pora, selera, pietruszkę. Zmiksować, dodać ser (o), pieprz (o) i sól (słn) do smaku, łyżkę śmietany (k), szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku (sł) i paprykę ostrą (o).




Share:

0 komentarze