Zapiekanka gulaszowa według pięciu przemian

Składniki:

  • 500g mięsa gulaszowego wieprzowego (słn),
  • 2 marchewki (sł),
  • 4 ziemniaki średniej wielkości (sł),
  • 1 większy batat (sł),
  • 2 łyżki oleju,
  • czerwona cebula (o),
  • pieprz (o),
  • cząber górski (o),
  • sól (słn),
  • 300 ml wrzątku (g),
  • kurkuma (g),
  • łyżka octu balsamicznego (k),
  • mąka pszenna (k),
  • ząbek czosnku (o),
  • kminek mielony (sł),
  • ser gouda (sł),
  • koperek (k).
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej (sł), jedną obraną marchewkę (sł) pokroić w plastry i wrzucić na patelnię. Następnie dodać drobno pokrojoną czerwoną cebulę (o), lekko posolić (słn). Całość podsmażyć. Mięso (słn) pokroić na równe kawałki, obtoczyć w mące (k) i dodać na patelnię. Mięso mocno podsmażyć, następnie dodać ocet balsamiczny (k) i go zredukować. Dolać wrzącej wody (g), dodać szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku (g), szczyptę pieprzu (o), szczyptę cząbru (o), pół łyżeczki soli (słn). Całość dusić pod przykryciem około 40 minut.
Do wrzącej wody (g) dodać szczyptę kurkumy (g), pokrojone w kostkę ziemniaki, bataty i marchewkę (sł), dodać ząbek czosnku (o) i łyżkę soli (słn). Gotować do miękkości. Następnie ziemniaki stłuc na gładko i dodać świeży, posiekany koperek (k).
Na dno naczynia wylać gulasz, na to ułożyć warstwę puree, posypać koperkiem i startym żółtym serem. Zapiekać 15 minut w temperaturze 180 stopni.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Kotlety mielone według pięciu przemian