Buraczki na ciepło do obiadu

Składniki:
  • 1 kg buraków (sł),
  • łyżka masła (sł),
  • pieprz (o),
  • sól (słn),
  • sok z cytryny (k),
  • łyżka śmietany 12% (k),
  • kurkuma (g).
Przygotowanie:
Do wrzątku (g) wrzucić buraki (sł) i gotować do miękkości około 40-60 minut w zależności od wielkości. Po ugotowaniu wyjąć z wody i ostudzić. Następnie obrać ze skórki i zetrzeć na drobnej tarce. Na patelni rozpuścić masło (sł), dodać starte buraki (sł) i lekko podsmażyć. Następnie dodać szczyptę pieprzu (o), około 2-3 łyżeczek soli (słn) , łyżkę soku z cytryny (k), łyżkę śmietany i szczyptę kurkumy (g). Całość dokładnie wymieszać. Jeśli trzeba doprawić dodać szczyptę cukru (sł), pieprz (o) i sól (słn) do smaku i ewentualnie sok z cytryny (k). Buraczki podawać na ciepło.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian