Klasyczna zupa dyniowa

Składniki:
  • około 400g miąższu z dyni (sł),
  • łyżka oleju (sł),
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej (sł),
  • mała szczypta kminku mielonego (sł),
  • jedna szalotka (o),
  • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego (o),
  • szczypta papryki ostrej (o),
  • szczypta pieprzu (o),
  • około pół łyżki soli (słn),
  • około 2,5 litra zimnej wody (słn),
  • łyżka świeżego koperku (k),
  • łyżeczka soku z cytryny (k),
  • około 1/4 łyżeczki kurkumy (g).
Przygotowanie:
Do garczka z grubym dnem wlać olej (sł) i delikatnie rozgrzać. Miąższ z dyni (sł) pokroić w kostkę i wrzucić do garczka. Szalotkę (o) drobno pokroić, dodać do dyni, lekko posolić (sln) i smażyć na małym ogniu około 10 minut. Zalać wodą (słn), wody musi być tyle aby zakryła całą dynię. Dodać połowę koperku (k), większą szczyptę kurkumy (g), paprykę słodką (sł), imbir (o), paprykę ostrą (o) i gotować około 20 minut aż dynia będzie miękka. Zupę zmiksować. Dosolić do smaku (słn), dodać resztę posiekanego koperku (k), szczyptę kurkumy (g), odrobinę mielonego kminku (sł) oraz pieprz do smaku (o). 





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian