Sajgonki według pięciu przemian


Składniki:

  • 200-250 g mięsa wieprzowego mielonego (słn),
  • około 60 g makaronu ryżowego (o),
  • 1 mała marchewka (sł),
  • pędy bambusa w zalewie (sł),
  • około 1/4 główki kapusty pekińskiej (o),
  • parę grzybów mun (sł), 
  • kurkuma (g),
  • ocet ryżowy (k),
  • sos sojowy (słn),
  • kiełki fasoli mung (k), 
  • jajko (sł),
  • kawałek pora (o),
  • papier ryżowy (o),
  • sól (słn),
  • olej do smażenia (sł).
Sos słodko-ostry:
  • 1 papryczka chilli (o),
  • kawałek imbiru (o),
  • ząbek czosnku (o),
  • sok z cytryny lub limonki (k),
  • łyżka octu ryżowego (k),
  • około 4 łyżek cukru (sł),
  • kurkuma (g),
  • łyżka sosu sojowego (słn),
  • pół szklanki wody (słn),
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej (sł),
  • sól (słn),
  • łyżka oleju (sł),
  • szczypta papryki ostrej (o).
Przygotowanie:
Mięso (słn) przełożyć do miski, dodać łyżkę octu ryżowego (k), szczyptę kurkumy (g). Marchewkę (sł) pokroić w cienkie słupki i dodać do farszu, następnie drobno pokrojoną kapustę pekińską (o), łyżkę sosu sojowego (słn), odrobinę octu ryżowego (k), szczyptę kurkumy (g), pokrojone pędy bambusa (sł) w słupki, namoczony makaron ryżowy (o) pokrojony w mniejsze części. Lekko posolić (słn), dodać kiełki (k), szczyptę kurkumy (g), namoczone i pokrojone grzyby mun (sł) i jajko (sł).
Papier ryżowy (o) lekko namoczyć i pozostawić na blacie na kilka sekund aż zmięknie. Nałożyć łyżkę farszu i ciasno zwinąć (jak gołąbki). Pozostawić aż papier się osuszy z nadmiaru wody. Smażyć w głębokim tłuszczu w niezbyt mocno rozgrzanym tłuszczu. 

Lekko rozgrzać olej, dodać bardzo drobno posiekanę chilli (o), imbir (o) a na końcu czosnek (o). Delikatnie podsmażyć i zalać wodą (słn). Dodać ocet ryżowy (k), szczyptę kurkumy (g), część cukru (sł), paprykę ostrą (o), sos sojowy (słn). W tym momencie najlepiej spróbować aby wiedzieć ile dodać składników. Sok z cytryny lub limonki (k), szczypta kurkumy (g), cukier (sł), papryka ostra (o), sól (słn), sok z cytryny (k), szczypta kurkumy (g). Zagęścić mąką ziemniaczaną (sł) rozpuszczoną w odrobinie wody (słn). 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian