Hamburgery wg pięciu przemian


Składniki:
  • 500g mięsa wołowego mielonego (sł),
  • Jedno jajko (sł)
  • Pół małej cebuli (o) drobno posiekanej,
  • Pieprz (o),
  • Sół (słn),
  • Łyżka przecieru pomidorowego (k),
  • Szczypta tymianku (g),
  • Mała szczypta kminku mielonego (sł),
  • Łyżka musztardy (o),
  • 2 łyżki octu balsamicznego (k),
  • Natka pietruszki drobno posiekana (k),
  • 2 łyżki czerwonego wina wytrawnego (g) (można pominąć).
Przygotowanie:
Do mięsa wołowego (sł) dodaje jedno jajko (sł) i dokładnie mieszam. Następnie dodaję drobno posiekaną cebulę (o), szczyptę pieprzu (o), szczyptę soli (słn), łyżkę przecieru pomidorowego (k), szczyptę tymianku (g), szczyptę kminku mielonego (sł), łyżkę musztardy (o), szczyptę soli (słn), dwie łyżki octu balsamicznego(k), posiekaną drobno natkę pietruszki (k). Po dodaniu każdego składnika dokładnie mieszamy.

Następnie formujemy kotlety i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej grillowej. 

Ulubioną bułkę podgrzewamy z serem żółtym, kładziemy burgera i ulubione dodatki. 




Share:

0 komentarze