Pizza według pięciu przemian

Składniki:

Ciasto:

  • 750 g mąki pszennej chlebowej lub typ 00 (k) ,
  • 350 ml ciepłej wody (słn),
  • 1 łyżka oliwy (sł),
  • 25 g świeżych drożdży lub opakowanie suszonych (sł), 
  • 1 łyżeczka cukru (sł),
  • szczypta kurkumy (g),
  • szczypta imbiru (o),
  • półtorej łyżeczki soli (słn).
Sos pomidorowy:
  • pół cebuli (o),
  • dwie łyżki oleju (sł),
  • sól (słn),
  • sok z cytryny (k),
  • 500 ml passaty pomidorowej (k),
  • kurkuma (g),
  • tymianek (g),
  • szczypta cukru (sł),
  • trzy ząbki czosnku (o),
  • bazylia (o),
  • łyżka octu balsamicznego (k).
Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce. Jeśli używamy suszonych drożdży pomijamy ten krok.

W tym czasie na patelni rozgrzać olej (sł) i wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę (o), lekko posolić (słn). Podsmażyć aż cebulka będzie złota. Dodać passatę (k), szczyptę tymianku (g) i kurkumy (g), bardzo małą szczyptę cukru, rozgniecione ząbki czosnku (o), bazylię (o), szczyptę soli (słn) i łyżkę octu balsamicznego (k). Lekko zredukować.

Do mąki (k) dodać szczyptę kurkumy (g), zaczyn/suszone drożdże (sł), oliwę (sł), szczyptę imbiru (o), sól (słn) i ciepłą wodę (słn). Ciasto dokładnie zagnieść przez około 10 minut i zostawić do podwojenia objętości. Następnie wstawić do lodówki na minimum 24 godziny, ciasto w lodówce może stać do 3 dni co wpływać będzie na polepszenie jego walorów smakowych.

Porcję ciasta położyć na podsypanym mąką blacie i zaczynając od środka ugniatać palcami, lekko rozciągając, tak aby brzegi pozostały nietknięte. Posmarować sosem i układać ulubione składniki. Piec około 10 minut w maksymalnej temperaturze, blaszkę wstawić na najwyższy poziom i piec pod górną grzałką, pod koniec z dodatkową funkcją grilla aby odpowiednio podpiec ciasto. 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian