Pizza według pięciu przemian

Składniki:

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej (k) typ 650,
  • 600 ml zimnej wody (słn),
  • 50 ml wrzącej wody (g),
  • 1/4 szklanki oleju (sł),
  • 50 g świeżych drożdży (k),
  • 2 łyżeczki cukru (sł),
  • szczypta kurkumy (g),
  • szczypta imbiru (o),
  • półtorej łyżeczki soli (słn).
Sos pomidorowy:
  • pół cebuli (o),
  • dwie łyżki oleju (sł),
  • sól (słn),
  • sok z cytryny (k),
  • 500 ml passaty pomidorowej (k),
  • kurkuma (g),
  • tymianek (g),
  • szczypta cukru (sł),
  • trzy ząbki czosnku (o),
  • bazylia (o),
  • łyżka octu balsamicznego (k).
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie na patelni rozgrzać olej (sł) i wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę (o), lekko posolić (słn). Podsmażyć aż cebulka będzie złota. Dodać passatę (k), szczyptę tymianku (g) i kurkumy (g), bardzo małą szczyptę cukru, rozgniecione ząbki czosnku (o), bazylię (o), szczyptę soli (słn) i łyżkę octu balsamicznego (k). Lekko zredukować.
Do mąki (k) dodać szczyptę kurkumy (g) i wrzątek (g) , zaczyn (sł), olej (sł), szczyptę imbiru (o), sól (słn), zimną wodę (słn) .Dokładnie zagnieść i zostawić do podwojenia objętości. 
Porcję ciasta położyć na podsypanym mąką blacie i lekko rozwałkować. Posmarować sosem i układać ulubione składniki. Piec około 15 minut w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem na najniższym poziomie. 




Share:

0 komentarze