Sos grzybowy według pięciu przemian

Grzyby - nie wyobrażam sobie bez nich jesieni i zimy. Ten smak towarzyszy mi od dzieciństwa. W tą jesień wybrałam się na swoje pierwsze grzybobranie i powiem szczerze, smakują jeszcze lepiej. Świerze grzyby mrożę w woreczkach. Część oczywiście suszę na wigilijne uszka.  Sos to pyszny dodatek do niedzielnego schabowego, klusek śląskich czy kopytek.


Składniki
  • 2-3 litry wrzątku (g)
  • Jedna marchewka (sł)
  • Kawałek selera (sł),
  • Korzeń pietruszki (sł),
  • Kawałek pora (o),
  • Pieprz kolorowy ziarnisty (o),
  • Sól (słn),
  • Sok z cytryny (k),
  • 1/4-1/3 szklanki kwaśnej śmietany (12-18%)  (k),
  • Kurkuma (g),
  • Liść laurowy (g),
  • Ziele angielskie (o),
  • Koperek (k),
  • Cebula (o),
  • Łyżka klarowanego masła (sł).
  • Natka pietruszki (k),
  • 20-30 dag grzybów (sł) świeżych,
  • Dwie łyżki mąki pszennej (k).

Przygotowanie:
Do gotującej się wody (g) dodać pokrojoną w mniejsze części marchewkę (sł), pora (o), łyżeczkę soli (słn), łodygi natki pietruszki (k), liść laurowy (g), selera (sł), dwa ziarna ziela angielskiego (o), szczyptę soli (słn), sok z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), selera (sł), parę ziaren pieprzu (o), szczyptę soli (słn), mała szczypta kurkumy (g). Gotować około 20-30 minut. Po tym czasie oddzielić wywar od warzyw. Dodać grzyby (sł) - gotować około 15 minut. Następnie dodać mielonego pieprzu (o), soli (słn) do smaku, śmietanę (k) rozrobioną z mąką (k), posiekany koperek (k), szczyptę kurkumy (g). Dodać przysmażoną na maśle klarowanym cebulkę (sł).



Share:

0 komentarze