3Bit bez pieczenia

Składniki:

  • puszka masy kajmakowej, ja używam o smaku krówki, może być również orzechowa czy czekoladowa,
  • 1 duża paczka herbatników pełnoziarnistych i paczka herbatników czekoladowych,
  • 3 budynie śmietankowe (niesłodzone),
  • 1 margaryna,
  • galaretka cytrynowa,
  • około 4 łyżek cukru,
  • 3 szklanki mleka,
  • 2 duże kubki śmietany 30%,
  • 20g żelatyny (z opakowania na 2,5 litra wody),
  • kawałek gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
Zagotować dwie szklanki mleka z 3 lub 2 łyżkami cukru. W szklance mleka rozpuścić budynie. Do zagotowanego mleka dodać rozpuszczony budyń w momencie aż zgęstnieje dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostudzenia, następnie zmiksować dodając stopniowo do kostki margaryny. Żelatynę rozpuścić w 1/3 - 1/4 szklance gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. W tym czasie kwadratową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć herbatniki pełnoziarniste. Na nich rozprowadzić masę kajmakową. Ułożyć następną warstwę herbatników a na nią masę budyniową. Na masie wyłożyć herbatniki kakaowe. Ubić śmietankę z 1-2 łyżkami cukru następnie stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę. Odstawić na chwilę do lodówki aby troszkę stężała ( jeśli wylejemy od razu spłynie z ciasta). Na biszkopty wylać bitą śmietanę. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladą. Odstawić do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc. 



Share:

0 komentarze