Tarta ze szpinakiem

Składniki na formę około 21 cm:

  • 125g mąki pszennej (k),
  • płaska łyżka śmietany (k),
  • około łyżki soku z cytryny (k),
  • 2-3 suszone pomidory (k),
  • kurkuma (g),
  • tymianek (g),
  • 75g masła (sł),
  • papryka słodka (sł),
  • łyżeczka oleju (sł),
  • około 100g szpinaku (sł),
  • 2 jajka (sł),
  • opakowanie sera ricotty (sł),
  • pieprz (o),
  • 1/3 mniejszej cebuli (o), 
  • oregano (o),
  • 2 ząbki czosnku (o), 
  • sól (słn).
  • Można dodać pierś z kurczaka (k), boczek (słn) lub szynkę długo dojrzewającą (słn).
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę (k), dodać szczyptę kurkumy (g), masło pokrojone w małą kostkę (sł), żółtko (sł) (białko odstawimy i dodamy do farszu), małą szczyptę pieprzu (o), pół łyżeczki soli (słn) oraz śmietanę (k). Składniki dokładnie połączyć. Ciasto przełożyć do woreczka i włożyć do zamrażarki na około 40 minut albo do lodówki na półtorej godziny.
Na patelni rozgrzać olej (sł), dodać drobno posiekaną cebulę (o), rozgniecione ząbki czosnku (o), szczyptę soli (słn). Jeśli dodajemy boczek (słn), szynkę (słn) lub kurczaka (k) to w tym momencie. Następnie dodać posiekane suszone pomidory (k), szczyptę kurkumy (g) oraz szpinak (sł). Czekamy aż szpinak się poddusi i zmniejszy swoją objętość i następnie dodajemy szczyptę pieprzu (o), szczyptę soli (słn), około łyżeczki soku z cytryny (k), szczyptę tymianku (g), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł) oraz szczyptę oregano (o). Odstawić do odstudzenia,
Do miski dodać ser ricottę (sł), jedno całej jajko (sł) oraz białko (sł), Całość dokładnie zmiksować. Dodać ostudzony szpinak oraz większą szczyptę soli. 
Ciasto wyjąć z lodówki lub zamrażarki, blat lub stolnicę podsypać mąką i rozwałkować ciasto. Włożyć do tortownicy lub specjalnej formy na tarty. Nakłuć spód widelcem lub obciążyć fasolą wysypaną na papierze do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni (do zrumienienia). Następnie spód lekko ostudzić i wylać nadzienie. Piec kolejne 15-20 miny w temperaturze 180 stopni. 







Share:

0 komentarze