Placki ziemniaczano-dyniowe

Składniki:

  • 1kg surowych i obranych ziemniaków (sł),
  • 200-250 g obranej dyni (sł),
  • 2 jajka (sł),
  • pół łyżeczki miodu (sł),
  • półtorej łyżki mąki ryżowej (o),
  • 1/4 łyżeczki imbiru przeciśniętego przez praskę do czosnku (o),
  • 1/4 łyżeczki pieprzu (o),
  • 1/3 łyżeczki soli (słn),
  • szczypta kurkumy (g),
  • olej do smażenia (sł).
Przygotowanie:
Ziemniaki (sł) oraz dynię (sł) zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać jajka (sł), Mąkę (o), pieprz (o), imbir (o), sól (słn), kurkumę (g) oraz miód (sł). Dokładnie połączyć składniki. Na patelnię wylać olej i rozgrzać. Wykładać około łyżki ciasta, warstwa musi być cienka. Smażyć na średnim ogniu po około 3 minuty z każdej strony.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian