Kasza kuskus z pieczoną dynią

Składniki:

  • około 150-200g obranej i pokrojonej w średnią kostkę dyni (sł),
  • dwie łyżeczki oleju (sł),
  • łyżeczka miodu (sł). 
  • dwie garście szpinaku (sł),
  • mała marchewka (sł),
  • dwie garści szpinaku świeżego (sł),
  • jedna szalotka (o),
  • ząbek czosnku (o),
  • kawałek świeżego imbiru (o),
  • papryka chilli według uznania (o),
  • szczypta pieprzu (o),
  • szczypta soli (słn),
  • pół łyżki koperku (k),
  • około 100-150g kuskusu (k) lub kaszy jaglanej (sł),
  • wrzątek (g),
  • szczypta kurkumy (g).
Przygotowanie:
Kaszę kuskus (k) wsypać do miski i zalać wrzątkiem (g) centymetr ponad powierzchnię. Jeśli używamy kaszy jaglanej to do gotującej (g) się wody wsypać kaszę (sł) i gotować na małym ogniu do miękkości. 
Pokrojoną w kostkę dynię (sł) położyć na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, skropić miodem (sł) i olejem (sł). Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (sł), dodać pokrojoną w kostkę marchewkę (sł), szalotkę (o), czosnek posiekany (o), imbir posiekany (o), szczyptę soli (słn), koperek (k), szczyptę kurkumy (g), upieczoną dynię (sł), chilli (o), szczyptę soli (sł), kaszę kuskus (g)*, szczyptę kurkumy(g), kaszę jaglaną (sł)* i szpinak (sł). Całość lekko podsmażyć aby odparowała reszta wody z kaszy i była sypka. 
* dodajemy w zależności co używamy. 

Jako danie nie wegetariańskie można podawać z kurczakiem pieczonym. 



Komentarze

  1. Fajnie wygląda. Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian