Grecki gyros z kurczaka w picie

Składniki:
  • 400 g piersi z kurczaka (k),
  • koperek  (k)
  • szczypta estragonu (k),
  • pomidor (k),
  • mała szczypta kurkumy (g),
  • szczypta rozmarynu (g),
  • szczypta tymianku (g),
  • pół łyżeczki papryki słodkiej (sł),
  • olej (sł),
  • szczypta kozieradki (o),
  • czerwona cebula (o),
  • kapusta pekińska (o),
  • szczypta kuminu (o),
  • szczypta papryki ostrej (o),
  • pieprz (o),
  • ząbek czosnku (o),
  • sól (słn).
Do podania:
  • pity, nie przecinać! Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, zgiąć w połowie i delikatnie przycisnąć, np nożem aby uformował w "łódeczki",
  • tzatziki.
Przygotowanie:
Kurczaka pociąć na kawałki i przełożyć do naczynia. Dodać szczyptę kurkumy (g), łyżeczkę oleju (sł), szczyptę kozieradki (o), szczyptę kuminu (o), szczyptę soli (słn), szczyptę estragonu (k), szczyptę rozmarynu (g) i tymianku (g), paprykę słodką (sł), paprykę ostrą (o), pieprz (o), rozgnieciony ząbek czosnku (o) i szczyptę soli (słn). Pozostawić na maks godzinę i szybko podsmażyć na patelni.
Kapustę pekińską drobniej posiekać, pomidora pokroić na półplasterki. Cebulę posiekać w piórka, można lekko nasolić i odstawić na pół godziny żeby cebula  zmiękłą i była łagodniejsza. 
Do pity włożyć porcję kurczaka, dodać odrobinę sosu, kapustę, pomidora, lekko polać sosem, na wierzchu położyć cebulę i koperek. 






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian